Smaczne, zdrowe i pożywne, a przygotowanie zajmie zaledwie 25
min.
2 szklanki maślanki lub kefiru
1 duże jajko
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
garść borówek amerykańskich
Potrzebujemy
dwie miski. W jednej łączymy składniki suche (płatki owsiane, mąkę, cukier,
proszek do pieczenia, cynamon i sól) a w drugiej składniki mokre
(maślankę/kefir i jajko).
Następnie
wsypujemy suche składniki do mokrych, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min. Po
tym czasie pojawią się małe pęcherzyki na cieście, a my dosypujemy
borówki i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na średnio rozgrzaną patelnię ciasto i smażymy z obu stron.
Można jeść na ciepło, zimno, z jogurtem, borówkami, konfiturą – jak kto lubi.
Bon appetit! :)
przygotowała: Anna Stiller