wtorek, 22 września 2015

Czy pić wodę z kranu na maratonie? Przekonaj się sam.

Spotykamy się przy okazji współpracy Aquanetu w Poznaniu z 16. PKO Poznań Maraton. W
tym roku po raz pierwszy zamiast wody butelkowanej maratończycy otrzymają popularną
kranówę. Skąd pomysł by zrezygnować ze sprawdzonego rozwiązania z ostatnich 15 lat
imprez w Poznaniu?

Monika Prendke: Sam pomysł nie jest nowy. W Europie „kranówka” na wielu biegach jest już standardem.
Myśleliśmy zatem o tym rozwiązaniu od jakiegoś czasu, ale w tym roku nadarzyła się ku temu
sprzyjająca okazja. Aquanet ruszył z akcją PIJ WODĘ. Z KRANU. Ma ona na celu przekonać
poznaniaków o tym, że woda dostarczana przez miejskie wodociągi jest jak najbardziej zdatna do
picia bez przegotowania. Postanowiliśmy przyłączyć się do tej akcji i zacząć propagować picie
kranówki. Aquanet korzysta z zachodnioeuropejskich rozwiązań w monitorowaniu czystości wody,
więc nie mamy obaw, co do jej jakości. A skoro woda w hydrantach jest zdatna do picia, to
dlaczego by z niej nie skorzystać? To najpraktyczniejsze i najbardziej ekologiczne rozwiązanie z
możliwych.



TM: Od jak dawna przygotowywaliście się do tego projektu?

MP: Rozmowy z Aquanetem dotyczące współpracy przy maratonie prowadziliśmy od początku roku.
Nie ukrywam, że niektórzy z nas byli na początku sceptykami wobec pomysłu serwowania
kranówki. Ale kiedy zobaczyliśmy na własne oczy cały proces oczyszczania wody i przedstawiono
nam dane potwierdzające zdatność wody dostarczanej przez Aquanet do picia, nie mieliśmy już
żadnych obaw i dalsze rozmowy dotyczyły spraw organizacyjnych i kampanii informacyjnej.
Zdajemy sobie sprawę z tego, że największym wyzwaniem w przekonaniu poznaniaków do picia
kranówki jest walka ze stereotypami.

TM: W Polsce znana jest poznańska oszczędność, bądź jak to mówią poznaniacy –
gospodarność. Czy decyzja o postawieniu na kranówkę została podjęta ze względów
ekonomicznych?

MP: Absolutnie nie. Gdybyśmy mieli zastrzeżenia co do wody dostarczanej przez Aquanet, nigdy nie
nawiązalibyśmy z nimi współpracy. Żadne oszczędności nie wchodzą w rachubę jeśli na szali
waży się zdrowie uczestników i dobre imię PKO Poznań Maratonu. Zawsze stawiamy na jakość.
Często jesteśmy też prekursorem pewnych rozwiązań – co łączy się z pewnym ryzykiem
negatywnych komentarzy osób, które nie lubią nowości – ale uważamy, że warto stanąć w
obronie własnych przekonań. Picie kranówki jest przede wszystkim ekologiczne i taką postawę
chcemy promować.

TM: „Nie płaciliśmy 100 PLN, za to by pić teraz wodę z kranu” takie głosy można wyczytać
przeglądając fanpage Poznań Maraton. Czy biegacze mają słuszność uważając, że dostajemy produkt gorszej jakości?

MP: Mogłabym odpowiedzieć, że w Berlinie za kranówkę płaci się dużo więcej, gdyby tylko opłata
startowa była opłatą za wodę, którą dostaje się na trasie. Ale tak nie jest. Opłata startowa pokrywa
część kosztów organizacyjnych maratonu, jak zabezpieczenie trasy, budowa miasteczka
maratońskiego, czy produkty dostępne na punktach żywieniowych. Koszty wody podawanej
maratończykom to przysłowiowa „kropla w morzu” wydatków organizatora. Nie ma większego
wpływu na budżet, zatem nie może mieć przełożenia na wysokość opłaty startowej.

Dlatego raz jeszcze powtórzę: woda dostarczona na PKO Poznań Maraton przez Aquanet będzie
spełniała wszelkie wymogi wody zdatnej do picia. Nie należy się jej obawiać. Dużo poważniejsze
jest niebezpieczeństwo odwodnienia podczas maratonu niż odczucie jakiegokolwiek dyskomfortu
z powodu picia wody z kranu.

Udało mi się porozmawiać z drugą stroną tego zamieszania, przedstawicielem Aquanet, panią Dorotą Wiśniewską, rzecznikiem prasowym.

TM: Poznańska kranówka 11 października wchodzi na salony, czy możemy tak powiedzieć?
Dorota Wiśniewska: Zasadniczo, na imprezie na tak dużą skalę nie dostarczaliśmy jeszcze poznańskiej kranówki, natomiast proponujemy ją do picia już od 3 lat.

TM: Czy prowadzicie badania, jak zmienia się ilość osób sięgających po wodę wodociągową przez ten czas?
DW:Tak, prowadzimy regularne badania marketingowe, w których pytamy również o picie wody z kranu. Co roku liczba spożywających poznańską kranówkę zwiększa się, w chwili obecnej jest to ponad 50% ankietowanych. 

TM: To imponująca liczba, nie sądziłem, że jest nas (sam również praktykuję picie wody z kranu) aż tak wiele. Wciąż jednak pozostaje wielu nieprzekonanych. Zapytam zatem wprost – czy woda z kranu jest zdrowa? Jakie kryteria musi spełnić, by została dopuszczona do spożycia.
DW: Nad jakością wody do picia dla aglomeracji poznańskiej czuwa Laboratorium AQUANET, które posiada wszelkie możliwe certyfikaty badawcze, odpowiednio wykształcony i doświadczony personel oraz nowoczesną aparaturę analityczną. Aktualnie pracownicy są w stanie zbadać ponad 100 różnego rodzaju parametrów fizyczno-chemicznych i biologicznych wody. Zdecydowana większość z nich jest wymieniona w obowiązującym w Polsce  Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 29 marca 2007 roku z późniejszymi zmianami z 20 kwietnia 2010 roku w sprawie wymagań wody spożywanej przez ludzi. Rozporządzenie jest dostosowane do wymagań określonych w Dyrektywie Unii Europejskiej 98/83/EC z dnia 3 listopada 1998 roku dotyczącego wody pitnej. 
Należy dodać, że ww. Laboratorium od bardzo wielu lat bada jakość wody pitnej, zarówno na Stacjach Uzdatniania jak i w wielu punktach sieci miejskiej Poznania. Rocznie pobiera od 10 000 – 15 000 próbek wody, w których wykonuje badania od 100 000–150 000 analiz fizyczno-chemicznych i biologicznych. Badaniami wody, oprócz AQUANET i Sanepidu (państwowy organ kontrolny), zajmują się także poznańskie uczelnie wyższe. Jak dotychczas nie notowano rozbieżności w wynikach badań próbek poznańskiej wody do picia pomiędzy Laboratorium AQUANET a ww. instytucjami. Wszystkie badania wskazują na wysoką jakość wody pitnej w Poznaniu.


TM: Mimo, to pod adresem kranówki często kierowane są zarzuty przede wszystkim o to, iż jest uboga w składniki mineralne, a woda butelkowa lepiej nawadnia. Czy to prawda?
DW: Poznańska woda do picia jest wodą dość twardą. Twardość wody jest spowodowana obecnością składników mineralnych głównie soli wapnia i magnezu. Im woda twardsza tym większa ich zawartość. Uważa się, że  obecność wapnia  i magnezu w wodzie jest wskazana z uwagi na zdrowie człowieka. Ich znaczne niedobory w diecie można znacznie zniwelować pijąc wodę wodociągową zawierającą te minerały. Szacuje się, że w typowej dziennej diecie przeciętnego Polaka brakuje 30 % tych bardzo potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu bioopierwiastków. 

TM:  Kolejny zarzut w stosunku do kranówki, to jej smak. Tutaj chyba nie możemy dyskutować, choć może to kwestia naszej głowy? Czy możemy spróbować to jakoś zweryfikować?
DW: Wodociągi poznańskie, wykorzystują do uzdatniania wyłącznie wody podziemne. Są one bardziej bezpieczne ze względu na ich znacznie mniejsze zanieczyszczenie niż wody powierzchniowe. Zawierają one mniejsza liczbę bakterii, mają stabilny skład chemiczny i co się z tym wiąże, niezmienny w ciągu roku smak oraz zapach. Możemy natomiast przeprowadzić pewien test i podać do spożycia nieopisane próbki wody butelkowanej i naszej kranówki. Takie działania prowadziliśmy już wielokrotnie przy okazji równego rodzaju imprez miejskich. Proszę mi uwierzyć, iż większość osób nie jest w stanie określić która próbka pochodzi z jakiego źródła. 

TM: Biegacze obawiają się sensacji żołądkowych z uwagi na kranówkę na punktach i zapowiadają, iż będą biegli z własną wodą bądź korzystali z pomocy rodziny, która dostarczy im porządną butelkę z mineralną. Czy te obawy są słuszne?
DW: Nie zmusimy wszystkich do picia naszej wody. Natomiast polecamy ją z pełną świadomością jej bezpieczeństwa. Tak jak mówiłam spełnia ona wszelkie kryteria aby zostać dopuszczoną do spożycia.
TM: W jaki sposób przebiega proces filtracji wody w Poznaniu począwszy od ujęcia po wysłanie wody rurami do odbiorców?
DW: Woda przepływając w długim okresie (nawet kilka miesięcy) z powierzchni ziemi (z rzek, jezior, stawów czy opadów atmosferycznych) przez grube warstwy piasku i żwiru do warstwy wodonośnej, oczyszcza się w sposób naturalny zanim zostanie przepompowana do stacji uzdatniania. Cały ten układ działa jak bardzo powolny ekologiczny filtr. Ujmowane wody są bardzo dobrej jakości, gdyż jedynie tylko związki żelaza i manganu (nieszkodliwe dla zdrowia jednak wywołujące barwę) występują w ponadnormatywnych stężeniach. Po skierowaniu jej na Stacje Uzdatniania woda jest silnie napowietrzana i następnie oczyszczana na filtrach wypełnionych odpowiednio dobranym naturalnym piaskiem. Po tym procesie woda jest dezynfekowana chlorem (ewentualnie chlorem i dwutlenkiem chloru) i kierowana do sieci wodociągowej a stąd do kranów u klientów. Jakość wody wodociągowej wychodzącej ze Stacji Uzdatniania może ulec niewielkim zmianom po dojściu do klientów. Przecież płynie ona rurami wykonanymi zwykle z żeliwa lub stali. Dzieje się tak na skutek tzw. korozji wewnętrznej. Problem ten nie dotyczy rur wodociągowych dużych średnic, za które odpowiada nasza firma. Najczęściej  żółta woda pojawia się w rurach na sieciach wewnętrznych budynków, które nie należą do AQUANET. Takie przypadki, mimo że nie zależą od nas,  pogarszają nam opinię o jakości poznańskiej wodzy do picia. Na korozję wewnętrzną wody wpływają też niewielkie jej rozbiory z sieci wodociągowej (stagnacja). Pewnego rodzaju wyjściem z powyżej opisanych problemów jest odpuszczanie wody z kranu szczególnie rano (woda nocą stagnuje w rurach, obniża się w niej zawartość chloru i podnosi temperatura).

TM: Czy jakość wody może się zmieniać w zależności od odległości od punktu uzdatniania?
DW: Punkt uzdatniania nie ma znaczenia. Znaczenie ma stan wewnętrznej sieci (instalacji wewnętrznej) o której wspomniałam wcześniej.

TM: Słyszałem, że gdy pijemy wodę rano lub po  dłuższej nieobecności w domu lepiej ją najpierw odpuścić  i dopiero napełnić szklankę. Dobrze robię?
DW: Faktycznie, po dłuższej nieobecności w domu należy wodę odpuścić. Przy codziennym jej użytkowaniu należy to zrobić jeśli pierwszą czynnością rano jest nalanie jej do szklanki. Ale żeby nie zawyżać rachunków za wodę należy rano najpierw skorzystać z ubikacji i kąpieli a potem dopiero nalać wody do czajnika lub szklanki.    
     
TM: Wiemy, że woda, która zapewnia Aquanet dla maratończyków spełnia wszelkie wymogi. W jaki sposób zostanie przetransportowana i podana biegaczom. Wielu uczestników biegu jako powód dla niepicia wody wskazuje starą sieć wodociągową i rury, które „psują” wodę. Czy woda dla nas przepłynie rurami czy macie inny pomysł?
DW: Nasza woda zostanie podana maratończykom na 12 punktach żywieniowych. Na większości z nich wykorzystamy naszą sieć i hydranty, wszystko oczywiście poddajemy obecnie dodatkowej kontroli aby w dzień imprezy być na 100% przygotowanym, woda zostanie odpuszczona i dodatkowo przebadana w tych miejscach, takie mamy ustalenia z Sanepidem. W dwóch miejscach występuje sytuacja gdzie nie mamy możliwości podłączenia się do sieci, woda w tym punktach zostanie dostarczona dzięki naszym beczkowozom. Pragnę zapewnić, iż tuż przez samym maratonem sprzęt zostanie zdezynfekowany tak aby nasi zawodnicy mieli dodatkową pewność o jej nieskazitelności. 

TM: Mam nadzieję, że udało nam się przekonać osoby, które mają wątpliwości co do kranówki na maratonie. A co z tymi wciąż nieprzekonanymi? Pani Doroto, czy możemy im coś zaproponować?
DW: Jesteśmy solidną firmą wodociągową i nie możemy pozwolić sobie na podważanie naszej wiarygodności w oczach mieszkańców Poznania i okolic. Woda wodociągowa przez nas produkowana jest bezpieczna dla zdrowia ludzi dlatego bez obaw można ją pić bez przegotowania prosto z kranu.
Od szeregu lat wyniki badań próbek poznańskiej wody pitnej produkowanej na trzech największych Stacjach Uzdatniania AQUANET są dostępne na naszej Stronie Internetowej (www.aquanet.pl.). Są one uaktualniane co kwartał dlatego proszę aby śledził je Pan na bieżąco (znajdują się tam też interesujące artykuły o wodzie).
Na koniec szereg argumentów przemawiających za piciem wody prosto z poznańskich kranów:

  • kurek zawsze w zasięgu ręki
  • cały rok chłodna,
  • zawiera dużo wapnia i magnezu,
  • niskie koszty picia (gotowanie wymaga zużycia energii),
  • wyższa zawartość wapnia i magnezu niż w wodzie przegotowanej (gotowanie powoduje wytrącanie ich w bezużyteczny dla ludzi kamień),
  • czysta mikrobiologicznie, gwarantowana jakościowo. Tak uzdatniona woda wodociągowa nie wpływa negatywnie na pracę żołądka i całego przewodu pokarmowego człowieka.  
  • oprócz niewielkiej ilości chloru wszystkie pozostałe składniki są pochodzenia naturalnego. Na większości obszarów gdzie znajduje się nasza sieć wodociągowa klienci nie odczuwają smaku i zapachu chloru gdyż dodajemy go w najniższych możliwych stężeniach. Poza tym na drodze pomiędzy Stacją Uzdatniania a odbiorcami zużywa się on chemicznie.  


Wszystkich, którzy chcieliby naocznie sprawdzić jak przebiega proces filtracji, w jaki sposób woda jest badana, aż wreszcie wziąć udział w teście wody. Zapraszamy jutro tj. 23 września o godz. 14:00 do siedziby Aquanetu w Poznaniu przy ul. Dolna Wilda 126. Spotkanie jest otwarte zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Osoby pragnące wziąć udział proszę o informację na poniższy adres mailowy: Zgłoszenia

1 komentarz:

  1. Według mnie, to jeden z powodów dzięki którym maraton pko był wyjątkowy, oczywiście w pozytywnym sensie;)

    OdpowiedzUsuń